27 Ocak 2009 Salı

Nixon ve Obama'nın yemin töreni

Geçtiğimiz hafta dünyada en çok konuşulan konu Barrak Obama'nın yemin töreniydi, TRT dahil hemen hemen bütün kanallardan canlı olarak yayılandı ( bu da çok düşündürücü) törenin ayrıtılarına girmiycem izlemeyen kimse yoktur heralde. ABD nin 37. başkanı Nixon da 20 Ocak 1969 tarihinde yemin ederek görevine başlamış.


Başkan Nixon eşi kızı ve damadı ile ( Fotoğraf AP)


Amerikanın 37. Cumhurbaşkanı elini, eşi Pat'in tutmakta olduğu İncil'in üstüne koyarak "Görevimi sadakatle yapacağıma dair ciddiyetle yemin ederim dedi"

Washington (AP), Richard Milhaus Nixon, kurşun geçirmez camlar ve 20 bin polis ve askerin yardmıyla alınmış, Amerika tarihinde misli görülmemiş güvenlik tedbirleri arasında, enflasyon, görüş ayrılıkları ve savaşla başı dertte bir milletin 37. cumhurbaşkanı olmuştur.

Kaliforniyalı bir bakkalın oğlu olan Nixon, Amerikan cumhuriyeti kadar tarihi olan şahane bir merasimle, başkanlık yeminini teşkil eden 35 geleneksel kelimeyi tekrarlamış ve sekiz sene evvel elinden kaçırmış olduğu makamın iktidar ve dertlerini yüklenmiştir.56 yaşındaki Nixon, elini eşi Pat'in tutmakta olduğu iki aile İncili'nin üzerine koyarak "Görevimi sadakatle yapacağıma dair ciddiyetle yemin ederim" demiştir.

Başkan Nixon meclis binasının merdivenlerinde verdiği nutukta şu tespitte bulunmuş,"Kendimizi maddeten zengin, fakat manen perişan bulduk.Şahane bir dakiklikle Ay'a vardık, fakat burada Dünya üzerinde müthiş bir ayrılığa düştük" demiştir.



Kaynak :Haber ve fotoğraf 21 Ocak 1969 tarihli Hürriyet Gazetesi'nden alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder